De ervaring van treinbegeleidster Randy Dedeurwaerder

“Elke dag ontmoet ik nieuwe mensen”

Randy is treinbegeleidster bij NMBS. Elke dag waakt ze over de veiligheid van de treinreizigers, informeert ze over het verloop van de treinreis en controleert ze vervoerbewijzen. Ze vertelt vol passie over haar leven onderweg bij de Spoorwegen.

Boeiend sociaal contact met de reizigers

“Mijn voornaamste taken zijn het onthaal van de treinreizigers en het verstrekken van informatie. De veiligheid van de reizigers komt steeds op de eerste plaats. Daarnaast controleer ik ook de vervoerbewijzen en draag ik mijn steentje bij voor stiptere treinen. Ik werk op treinen die vertrekken vanuit het depot van Antwerpen-Centraal.

Het plezantste aan mijn job zijn de vele toffe collega’s. Het is een cliché, maar wij vormen één grote familie. Het sociaal contact met de reizigers vind ik boeiend. Aangezien ik elke dag onderweg ben, ontmoet ik steeds nieuwe mensen. Een persoonlijke benadering van elke klant, daar doe ik het voor.”

Verantwoordelijk, sociaal en zelfzeker

“Vooraleer je als treinbegeleidster begint, krijg je een opleiding van 5 maanden, die zowel uit een praktisch als een theoretisch gedeelte bestaat. Ik liep enkele weken stage en nu krijg ik nog een cursus Frans. Als treinbegeleidster ben je best zelfzeker en sociaal aangelegd. Daarnaast wordt er ook van je verwacht dat je tweetalig (Nederlands-Frans) bent. Je moet geduldig zijn en in alle omstandigheden je kalmte kunnen bewaren. Maar we kunnen terecht bij de veiligheidsdiensten van de Spoorwegen. Met hun rode trui met in grote letters SECURAIL erop zijn ze zeer herkenbaar.”

Flexibele uren en reizen als hobby

De flexibele uren vind ik het grootste voordeel aan mijn job. Ik beschik ook over een grote werkzekerheid. Bij de Spoorwegen krijg je veel carrièremogelijkheden en kan ik genieten van een goed salaris. Hierdoor kan ik mijn grootste hobby uitoefenen: reizen. Ik beschik ook over verkeersvoordelen, zoals een vrijkaart voor de trein binnen de Benelux. Ook de maaltijdcheques en premies voor nacht- en weekendwerk zijn mooi meegenomen. Ik ben heel tevreden over mijn jobkeuze.

Ontdek de openstaande vacatures (2)

NMBS is de belangrijkste spoorweguitbater in België. Ze doet reizigerstreinen rijden, onderhoudt en vernieuwt treinmaterieel en is verantwoordelijk voor de stationsinfrastructuur.

Meer info