Studenten van RSI Eupen winnen ‘BERT’

Een recordaantal van 42 scholen uit het technisch secundair onderwijs nam dit jaar deel aan de zevende editie van BERT (BElgian Railways Competition for Technicians). Na een heel schooljaar sleutelen, stelden de vijftien finalisten op woensdag 16 mei hun project voor in Train World, het museum van NMBS.

Elk jaar worden derdegraads studenten uit het technisch secundair onderwijs uitgedaagd door NMBS, Infrabel en HR Rail met een reëel technisch vraagstuk. Het doel van deze wedstrijd is de scholen en het bedrijfsleven dichter bij elkaar te brengen en leerlingen te overtuigen om na hun studies bij NMBS of Infrabel te solliciteren.

De uitdaging van dit jaar: waarschuwingssysteem voor doorrijdende treinen

NMBS en Infrabel streven voortdurend naar meer veiligheid. Ondanks de gele streep, die de veiligheidsafstand aangeeft, de infoschermen en omroepsystemen staan heel wat reizigers nog vaak te dicht tegen de perronrand. Dat is heel gevaarlijk bij doorrijdende treinen. Een kleine beweging, een elleboog die uitsteekt, kan dan zware gevolgen hebben. Daarom daagden HR Rail, Infrabel en NMBS de technische studenten in heel België uit om een waarschuwingssysteem uit te dokteren die dergelijke gevaarlijke situaties kan voorkomen.

Op het podium van de BERT-wedstrijd

  • 1e prijs: Robert-Schuman-Institut Eupen

Oplossing: Zij vonden een totaaloplossing met aandacht voor slechtzienden en -horenden: reizigers worden zowel gewaarschuwd wanneer een trein voorbijrijdt, als wanneer ze zich in de gevarenzone bevinden.

  • 2e prijs: VTI Roeselare

Oplossing: VTI Roeselare werkte met heel de klas samen. Daardoor kon iedereen in zijn sterkte (licht, programmeren, …) bijdragen aan hun oplossing.

  • 3e prijs: Vrije Technische Scholen Turnhout

Oplossing: Deze studenten werkten met een druktegel die oplicht bij een doorrijdende trein en rood oplicht wanneer een reiziger zich in de gevarenzone bevindt.

  • Publieksprijs: Ecole des Arts et Métiers Erquelinnes